Wannskrækk og DumDum

wannskraekk-og-dumdumHistorien om nyere norsk rock for de siste 25 årene er ofte nært knyttet til punken, og til den utviklingen som denne retningen gav til musikken forøvrig. På midten av 80-tallet, var nemlig innflytelsen til band som Ramones og Sex Pistols ganske stor, også når det kom til mainstreamen av musikken. Dette illustreres godt av slike tidløse storheter som David Bowie.

På samme måte oppstod også DumDum Boys, om enn med annet navn, i Trondheims lille alternative musikkmiljø som kretset rund klubbhuset Uffa. Wannskrækk som bandet da het, debuterte i 1979, og ble ganske raskt lokale kjendiser. Musikken var heftig og god, og ganske skitten.

Men de hadde problemer med å selge seg til de større plateselskapene, og etterhvert som lysten på en karriere innen musikkbransjen økte, kom det inn en del elementer som skulle gjøre bandet mer attraktivt for bransjen. En viktig del av dette var at de fant seg det nye bandnavnet DumDum Boys, etter en sang av Iggy Pop og David Bowie. Det andre var at de begynte å synge på riksmål, i stedet for på den vante trønderdialekten. Bandet utgav også to plater på egen hånd, noe som demonstrerte en seriøs dugelighet.

Etter den ekstreme make-overen ble bandet også med ett mer stuerent. Kanskje bidro også alderen og modenheten til artistene til dette pragmatiske skiftet inne i pop-musikken. Musikken ble mindre sinna, og mot begynnelsen av 90-tallet har bandet klart å komme seg inn i det gode selskap.

Innsatsen ble belønnet med diverse spellemannspriser, og andre hedringer, som man nok ikke hadde gitt til ett sinna Wannskrækk, ti år tidligere. Den videre musikken er en fin balansegang mellom akseptabelt rebelske, og en pop-musikk som alle kan kose seg med, uten at det krever for mye omtanke eller tilvenning.

I den siste tiden, etter 2009, er det blitt stille fra DumDum Boys, og medlemmene har gått tilbake til å jobbe for pengene.