Den tidlige Pønken i lyd og bilde

sex-pistolsPønk er en meget skitten bønn om frihet på den ene siden, mens den på den andre siden er uttrykk for en håpløs og trøstesløs tilværelse. Pønken appellerer til noe av det mest grunnleggende og primitive i mennesket. Det at pønken i seg selv er blitt utviklet til noe som i dag anses som venstreekstrem, eller politisk, er ikke noe som nødvendigvis lå i kortene.

På det tidlige 80-tallet var pønken provoserende, den var skitten, og den viste en forakt, eller en mangel på respekt for det aller meste. Dette inkluderte etablerte normer og regler på hele det politiske spekteret. Da Sex Pistols brøt gjennom, på slutten av 1970-tallet, kom det raskt beskyldninger om at det de drev med var ‘kommunistisk’ eller liknende, og mange av de som likte å fremstå som om de representerte underklassen, likte denne beskrivelsen. Bandet selv gav fingeren til dette oppstyret. Sid Vicious, sangeren, begynte å ikle seg hakekors, og det finnes TV-intervju fra tiden, hvor hele bandet opptrer med hakekors-armbånd. Deler av klippet kan man se i den nydelige filmen; Filth and the Fury. Heller ikke denne typen demonstrasjon burde anses som politisk, men som en ren provokasjon, og det å gi fingeren til alle.

Noe av det mer primitive i pønken, roten til det hele, kommer frem om man ser på klassikere, som Exploited med sin låt Sex and Violence. Sangen er meget enkelt bygget opp, og den fungerer som et moderne dikt, selv om neppe noen av bandmedlemmene ville uttrykt det på dette viset. Sex and Violence er de eneste tre ordene som gjentas om og om igjen. På dette enkle og presise viset, oppsummeres helheten av den menneskelige eksistens. Den som ikke forstår hva som menes med det hele, inviteres til å høre på sangen, og til å filosofere over innholdet, til løsningen gir seg selv.